Wie wil er nu niet in Parijs werken?

Wie wil er nu niet in Parijs werken?

-Hoe je werk maakt van jouw internationale droombaan-

Wellicht ben jij zoals ik, je wilt heel graag buiten Nederland wonen en werken; maar je weet nog niet goed hoe je dit kunt aanpakken? Dan sta je niet alleen, want wie wil er nu niet uitkijken op de Eiffel toren, de dag beginnen op een terrasje met het eten van een croissant en in het weekend flaneren aan de boulevard in Nice?

Als je denkt dat het werken bij, of het solliciteren naar, een baan bij een multinational een entrance ticket is naar een international carrière, dan sta je ook daarin niet alleen. Maar hoewel het een goede begin is, geeft het zeker geen garanties. Nu veel multinationals kosten besparen en de expat regelingen onder druk staan, wordt het ook daar moeilijker om naar het buitenland te worden uitgezonden. Toch zijn er zeker een aantal dingen die je kunt doen om een internationale carrière te bespoedigen.

1. Waar wil je het allerliefst werken?

‘The world is your playground’, en dat is zeker waar. Maar wanneer je een internationale carrière ambieert, is focus het key word. Denk goed na over het land waar je zou willen wonen, en neem daarbij zaken in overweging als: veiligheid, cultuur, gebruiken, tijdsverschil, overwegende religie, werk- en leefomstandigheden, mogelijke job opportunities en klimaat. Zodra je het land van je keuze hebt bepaald, focus op dat land en probeer zoveel mogelijk relevante informatie in te winnen. Een bezoek, zoals een vakantie, om te kijken of het werkelijk een land is waar je zou kunnen wonen is ook zeker aan te raden.

2. Parlez vous Francais?

Zodra je het land van je keuze hebt bepaald, is de volgende stap om je de locale taal eigen te maken. En daarmee bedoel ik leer de taal spreken maar zeker ook schrijven zodat jij jezelf vloeiend kunt uitdrukken in je werk. Nederlanders staan bekend om hun goede talenkennis, maar het vloeiend Frans spreken op vakantie of zo nu en dan converseren met international zakenrelaties, is niet het niveau wat nodig is wanneer je daadwerkelijk in een Frans sprekend land zou werken. Daar komt veel meer bij kijken.

3. Welke unieke skills bezit jij?

Je vergroot je kansen op een internationale baan wanneer je vaardigheden bezit die niet of nauwelijks aanwezig zijn op de buitenlandse arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt is zoals elke markt een kwestie van vraag en aanbod. Iemand met een specialisme, vaardigheden en ervaringen in een functie waar veel vraag naar is, komt eerder aan een baan dan wanneer er al veel lokaal talent aanwezig is in die specifieke functie. Dit principe geldt niet alleen wanneer je overweegt rechtstreeks in het buitenland te solliciteren maar zeker ook wanneer je bij een multinational werkt. In dat geval zullen ze jou, als waardevolle werknemer, alleen willen laten gaan wanneer er echt een noodzaak toe is (en een hoge benefit voor het ontvangende land).

4. Wat is nodig om er legaal te mogen werken?

In heel veel landen heb je een werk- en een verblijfsvergunning nodig om daar te mogen werken en wonen. Dit geld met name voor landen buiten de EU. Ieder land kan zijn eigen immigratie vereisten bepalen, waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen om te mogen werken in dat specifieke land. Het is van belang om niet alleen te onderzoeken welke vereisten er zijn (zoals bijv. in het bezit zijn van een contract voor onbepaalde tijd), welke papieren nodig zijn (zoals originele trouwakte of recente politieverklaring) maar bovenal ook hoe lang de immigratieprocedures zijn. Dit laatste omdat wanneer je jouw internationale droombaan hebt gevonden, en je bent aangenomen, je zeker wilt weten dat je ook legaal kunt werken in het buitenland.
Hoewel het vaker voorkomt dat mensen beginnen te werken in het buitenland op een toeristenvisum, kunnen de gevolgen van het niet hebben van een geldige werkvergunning desastreus zijn. Niet alleen voor het bedrijf waarvoor je werkt, maar bovenal voor jouzelf: deportatie en in het ergste geval een gevangenisstraf. Iets om over na te denken en bij voorkeur te voorkomen, door de procedures ruim op tijd te starten.

Ambieer je een baan in het buitenland, zorg dan dat je bovenstaande stappen volgt. Je bent dan goed voorbereid en hebt jouw kansen vergroot, waardoor het zoeken een stuk makkelijker is geworden. Niets is zeker, en ook zoeken naar jouw droombaan buiten Nederland kan lastig zijn, maar daar helpen wij je als loopbaanbegeleiders graag bij. Wil je in de tussentijd al iedere week inspiratie ontvangen, schrijf je dan nu in voor ons inspiratieprogramma.

Heb je vragen over werken in het buitenland? Of wil je meer weten over wat je kunt verwachten? Stel je vragen hier, ik beantwoord ze graag! Ken je iemand die ook graag Nederland zou verruilen voor een ander land? Deel dan dit blog met hem!

Deze blog is geschreven door Yvonne

 

Ik help je graag bij het uitvinden welke baan jou nou echt happy maakt zodat je klaar bent voor de volgende stap of sprong. Samen ontdekken en werken aan jouw sterke punten en talenten, zodat je die kunt inzetten in werk dat je raakt. We volgen de wegwijzers volgens het 9 stappen plan van Happy at Work, maar jij bepaalt de route! Ga je mee op reis? Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!

Mail me op yvonne@amaze-yourself.com of bel me op 06- 25 43 08 84

ONZE TRAJECTEN

Je kunt ervoor kiezen ons 9 stappenplan zelfstandig te doorlopen in het Online Loopbaantraject of met iintensieve persoonlijke coaching door een van de loopbaancoaches. Wil je samen met een van de loopbaancoaches jouw Personal Brand Statement en/of CV en LinkedIn profiel schrijven? Kies dan voor de Personal Branding sessie.
Hoe kunnen we jou helpen?

Meer blogs

Gratis loopbaan ontwikkeladvies

Wil je ontdekken wat nodig is om de komende jaren met plezier naar je werk te blijven gaan? Wil je weten welk werk goed bij jou past en welke stappen je kunt zetten om dit te bereiken? Of wil je meer balans tussen werk en privé? Voor al deze vragen kan je gebruik maken van het gratis ontwikkeladvies.

Moeder zijn en/of carrière vrouw?

Ik ben blij dat ik morgen weer kan gaan werken. Even iets anders dan luiers en het huishouden!’ Vriendinnen, collega’s, zussen, ik hoor het vaker om me heen… En ik heb het zelf ook wel eens gezegd!
Moet je je schamen als je dit gevoel herkent? Of kan je moederschap en carrière combineren?

Leef je leven; Neem de touwtjes in handen!

Heb jij wel eens bedacht hoe je wilt terugkijken op je leven wanneer je 80 jaar bent? Terugkijkend op een situatie, je leven in dit geval, kom je vaak tot hele andere inzichten.

Hoe jouw vakantie je iets vertelt over meer werkgeluk creëren

Wanneer je meer werkgeluk wil creëren en je hebt geen idee hoe je dat kan doen, lees dan dit korte blog met tips hoe jouw laatst genoten vakantie hier belangrijke handvatten in geeft.

Blij aan het werk na je vakantie

Ik lag met mijn ogen dicht te genieten in de zon. Er was geen wolkje aan de lucht, een zacht briesje maakte het aangenaam en de stilte werd alleen verbroken door af en toe een zeemeeuw. Heerlijk genieten van de zomer aan zee.