Wanneer houd ik nou eens mijn mond? Met jezelf communiceren moet je leren.

Wanneer houd ik nou eens mijn mond? Met jezelf communiceren moet je leren.

Ja, met jezelf communiceren moet kun je leren… Het is ook aan te raden om daar tijd en energie in te steken. Het gaat je enorm veel opleveren als je die innerlijke dialoog voor je laat werken.

Filters

Via de zintuigen komen per seconde ruim vier miljoen informatieprikkels op ons af. Oh help! We kunnen er maar ongeveer zeven bewust verwerken. Dat betekent dat we heel, héél veel prikkels filteren. Dat moet ook wel, anders worden we gek.

Dat filteren doet ieder van ons op zijn eigen manier. Je laat informatie weg, je vervormt of generaliseert het en dan maak je er een interne voorstelling en gedachtepatroon van.

Innerlijke dialoog

Je communiceert áltijd, de hele dag door, ook als je niets zegt. Je kunt niet niet communiceren. Je lichaam geeft namelijk altijd signalen. Denk bijvoorbeeld aan de boodschap van je ademhaling, je mimiek en lichaamshouding.

Je praat ook de hele dag door tegen jezelf. Deze altijd aanwezige gedachten kunnen aardig wat stress veroorzaken en kosten soms bergen energie. Emoties worden in hoge mate bepaald door de manier waarop je denkt en tegen jezelf praat. De toon die je aanslaat, je woordkeuze.

We hebben allemaal een kinddeel, volwassen- en ouderdeel in ons en deze komen allemaal aan het woord. De een wat meer dan de ander. Hoe handig zou het voor je zijn, als je díe stem ‘kiest’, die helpend is op dát moment. We zijn vaak geneigd om die ‘kritische’ ouder naar boven te laten komen op momenten dat we juist de ‘voedende’ ouder, volwassene of het kind het hardst nodig hebben. Luister eens naar jezelf en ontdek jouw patroon! En merk dan ook maar eens op vanuit welk deel je spreekt naar anderen. Neem je innerlijke stem altijd serieus, luister niet alleen naar de woorden, maar ook naar de áchterliggende boodschap. Dat kan soms echt verrassend zijn.

Hoe communiceer jij met jezelf?

Welke invloed heeft dit op hoe jij je voelt?

Welke invloed heeft dit op je gedrag?

Hoe geef jij jezelf effectieve boodschappen?

‘Nietjes’ in je taal

Praat je regelmatig over wat je níet wilt? Natuurlijk is het heel belangrijk om dat te weten, maar besef dat ons centrale zenuwstelsel geen ontkenning kan vasthouden. “Denk níet aan een rode auto, denk níet aan die miskoop die je deed”, denk níet aan die chocoladetaart” Wat gebeurt er? Je maakt er eerst een voorstelling van en dan pas kun je jezelf de opdracht geven om die informatie weg te halen. Dat is interessant!

Als jij je richt op allerlei dingen die je niet wilt, gaat daar (vaak onbewust!) veel aandacht naartoe. Dat kost extra energie. Richt je op datgene wat je wél wilt. Focus je dus ook op de oplossing en niet op het probleem. En haal in je taalgebruik de ‘nietjes’ eruit! Geef jezelf effectieve boodschappen en train je brein hierin. Dan zal je jouw doelen makkelijker bereiken.

Leer jezelf steeds beter kennen. Word je bewust van de gedachten en gevoelens die de woorden bij jou oproepen. Merk op dat met deze inzichten je eigen communicatie steeds effectiever wordt, voor zowel jezelf als je omgeving. Heerlijk toch?

Kom naar mijn workshop op The Happy at Work Festival op 21 mei 2017 als je meer wilt weten over dit interessant onderwerp!

Happy groet,

Ingrid Bijlmakers

ingrid@thehappyatworkagency.nl

 

 

DIT BLOG IS GESCHREVEN DOOR INGRID

Ben jij gretig om op zoek te gaan naar die baan die écht bij jou past? Gretig zijn betekent voor mij ‘iets heel graag willen en daarvoor gaan’. Investeren in jezelf en in jouw toekomst is een enorm cadeau voor jezelf en voor alle mensen om jou heen. Maak een afspraak met me als je er aan toe om echt in beweging te komen richting datgene wat zo belangrijk voor je is. Ik sta garant voor 'to-the-point’, energie, humor, confrontatie, nieuwsgierigheid en actie!

Mail me op ingrid@gretig.nl of bel me op 06 – 12 85 69 39

ONZE TRAJECTEN

Je kunt ervoor kiezen ons 9 stappenplan zelfstandig te doorlopen in het Online Loopbaantraject of met iintensieve persoonlijke coaching door een van de loopbaancoaches. Wil je samen met een van de loopbaancoaches jouw Personal Brand Statement en/of CV en LinkedIn profiel schrijven? Kies dan voor de Personal Branding sessie.
Hoe kunnen we jou helpen?

Meer blogs

Gratis loopbaan ontwikkeladvies

Wil je ontdekken wat nodig is om de komende jaren met plezier naar je werk te blijven gaan? Wil je weten welk werk goed bij jou past en welke stappen je kunt zetten om dit te bereiken? Of wil je meer balans tussen werk en privé? Voor al deze vragen kan je gebruik maken van het gratis ontwikkeladvies.

Moeder zijn en/of carrière vrouw?

Ik ben blij dat ik morgen weer kan gaan werken. Even iets anders dan luiers en het huishouden!’ Vriendinnen, collega’s, zussen, ik hoor het vaker om me heen… En ik heb het zelf ook wel eens gezegd!
Moet je je schamen als je dit gevoel herkent? Of kan je moederschap en carrière combineren?

Leef je leven; Neem de touwtjes in handen!

Heb jij wel eens bedacht hoe je wilt terugkijken op je leven wanneer je 80 jaar bent? Terugkijkend op een situatie, je leven in dit geval, kom je vaak tot hele andere inzichten.

Hoe jouw vakantie je iets vertelt over meer werkgeluk creëren

Wanneer je meer werkgeluk wil creëren en je hebt geen idee hoe je dat kan doen, lees dan dit korte blog met tips hoe jouw laatst genoten vakantie hier belangrijke handvatten in geeft.

Blij aan het werk na je vakantie

Ik lag met mijn ogen dicht te genieten in de zon. Er was geen wolkje aan de lucht, een zacht briesje maakte het aangenaam en de stilte werd alleen verbroken door af en toe een zeemeeuw. Heerlijk genieten van de zomer aan zee.