Hoe solliciteer je met LinkedIn?

Hoe solliciteer je met LinkedIn?

Vandaag kwam ik een mooie Infographic tegen gebaseerd op een onderzoek uit Engeland over hoe baanzoekers LinkedIn gebruiken in hun zoektocht naar werk. Ben je op dit moment op zoek naar nieuw werk? Ik deel graag welke dingen mij opvielen in deze infographic, zodat jij LinkedIn optimaal kunt inzetten in jouw zoektocht!

 

LinkedIn of toch liever online vacaturebanken?

Een aantal jaren geleden waren online vacaturebanken verreweg de belangrijkste plek om op zoek te gaan naar nieuw werk.  Uit de infographic blijkt dat LinkedIn inmiddels terrein gewonnen heeft ten opzichte van deze online job boards: 37% van de baanzoekers geeft aan de voorkeur te geven aan zoeken via LinkedIn. 25,5% zoekt het liefst via job boards. En jij? En welk middel zullen recruiters het liefst gebruiken? Precies! LinkedIn is in de ogen van recruiters één grote kandidaten bank. Een vacature plaatsen op een job board kost geld. Een vacature op LinkedIn plaatsen hoeft geen geld te kosten. En dat brengt ons op het tweede punt.

 

Zoek de vacatures op LinkedIn op de juiste plek!

Je kent vast de vacaturepagina op LinkedIn. Dat lijkt de belangrijkste plek om te zoeken naar vacatures. Ruim 47% zoekt volgens de infographic op die plek naar vacatures. Ook biedt LinkedIn de mogelijkheid aan organisaties om hun vacatures in een advertentie zichtbaar te maken. Slechts 7% van de zoekers zoekt daar. En dat is niet verwonderlijk. Want ook recruiters hebben al lang een veel betere plek gevonden om hun vacatures te plaatsen, die bovendien kosteloos is: de status update! Zoek dus net als de 28,5% uit dit onderzoek op die plek! Ga recruiters volgen die actief zijn in jouw vakgebied en check regelmatig hun status update. Zie het volgende punt.

 

Besteed meer tijd op LinkedIn

Uit de infographic blijkt dat bijna de helft van de respondenten slechts 1 uur per week (of nog minder) op LinkedIn actief is. Dat is in mijn ogen wel erg weinig als je actief zoekt naar nieuw werk. Wanneer er ergens een vacature ontstaat, is het een kleine moeite voor een recruiter om die snel in een status update te melden. Binnen een paar minuten kan die dus al op LinkedIn staan. En binnen een paar uur kunnen er al tientallen reacties op zijn gekomen.  Zou je maar een of twee keer per week kijken en dan reageren, dan hebben anderen dus al veel eerder de aandacht van de recruiter weten te trekken. Kijk dus liefst iedere dag op LinkedIn en zorg dat je zelf ook minstens 1 keer per week iets plaatst, reageert op een discussie of zorgt dat je zichtbaar bent.

 

Zorg voor een optimaal profiel

Goed zichtbaar zijn op LinkedIn en actief contacten leggen, discussiëren in groepen en jezelf laten zien is de manier om LinkedIn te gebruiken. Maar het allerbelangrijkste is de basis: jouw profiel! Want iedere keer dat jij reageert op een discussie, iemand uitnodigt om te linken of een status update plaatst zullen mensen wiens interesse je gewekt hebt, éérst naar je profiel kijken. Pas als dat ze aanspreekt zullen ze contact met je zoeken. Zorg dus dat je profiel echt optimaal is, zo volledig mogelijk ingevuld maar vooral: dat jouw profiel duidelijk en overtuigend laat zien wat je toegevoegde waarde is. Je kunt nog zo actief zijn op LinkedIn, als je profiel niet op orde is, haal je minder resultaat uit je acties. Nieuw werk zoeken is keihard werken. Zorg dat je LinkedIn profiel je optimaal ondersteunt in deze taak.

 

Hoe zorg jij dat je eruit springt op LinkedIn?

Wil jij graag opvallen op LinkedIn? Zodat je als vanzelf wordt benaderd door recruiters? Meld je dan aan voor het GRATIS webinar en leer netwerken via LinkedIn. Op donderdag 27 mei om 20.30 uur. 

Wil je jouw talenten en toegevoegde waarde goed kunnen weergeven? Begrijpen hoe jij jouw volgende functie die jij ambieert, concreet benoemt? Leren hoe je dat werk kunt vinden of creëren? Meld je dan aan voor de LinkedIn training van dinsdag 22 mei om 20.00 uur. Klik hier voor registratie. 

Deze blog is geschreven door Yvonne

 

Ik help je graag bij het uitvinden welke baan jou nou echt happy maakt zodat je klaar bent voor de volgende stap of sprong. Samen ontdekken en werken aan jouw sterke punten en talenten, zodat je die kunt inzetten in werk dat je raakt. We volgen de wegwijzers volgens het 9 stappen plan van Happy at Work, maar jij bepaalt de route! Ga je mee op reis? Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!

ONZE TRAJECTEN

Je kunt ervoor kiezen ons 9 stappenplan zelfstandig te doorlopen in het Online Loopbaantraject of met iintensieve persoonlijke coaching door een van de loopbaancoaches. Wil je samen met een van de loopbaancoaches jouw Personal Brand Statement en/of CV en LinkedIn profiel schrijven? Kies dan voor de Personal Branding sessie.
Hoe kunnen we jou helpen?

Meer blogs

De 7 geheimen van netwerken met resultaat

Vind jij netwerken ook soms lastig? Lees dan dit blog met daarin de 7 geheimen van relaxt netwerken – voor meer resultaat.

Welke verschillen zijn er tussen mijn CV en mijn LinkedIn?

Je bent op zoek naar een baan. Je ziet een mooie vacature op LinkedIn. Er wordt gevraagd om jouw LinkedIn profiel en om je CV. Is er eigenlijk een verschil?

Ontwikkelen tijdens je loopbaan is vanzelfsprekend

‘Het moet vanzelfsprekend worden dat iedereen zich tijdens zijn of haar loopbaan blijft ontwikkelen’ zegt het ministerie. Loopbaancoaches kunnen daarbij helpen. Wat kan een loopbaancoach nu eigenlijk voor jou betekenen?

Makkelijk meer werkgeluk voor jou

Hoe verbeter jij jouw werkgeluk? Met deze 3 gemakkelijke stappen lukt het jou om direct het plezier in jouw werk te verhogen. Meer werkgeluk begint hier.

Loopbaanadvies voor wie “teveel” leuk vindt: hoppend naar de top

Is jouw cv eerder een bonte verzameling van banen in plaats van een weergave van een loopbaan waar een duidelijke lijn of ’echte’ carrière uit blijkt? Dan ben je niet de enige. En mocht je je hier zorgen over maken, ook dan ben je zeker niet de enige. Dit artikel is voor jou als je je hierin herkent!