Help ik werk te veel uur

Help ik werk te veel uur

Hoe kan ik minder uren werken?

 

Ik wil nu echt weg! Ik trek het niet meer. Ik zie mijn kinderen nooit. Ik maak lange dagen en krijg er onvoldoende voor betaald. Ik werk me drie slagen in de rondte en voor wat?! Ik vind het werk echt leuk, en daar haal ik voldoening uit. Maar..

 

Het is zo veel werk, en het houdt niet op

 

Ze zuchtte.. ik wachtte.. zou ze kalmeren of ging het nog even door?!

Ik snap dat ze niet gelukkig was in haar werk. Waar anderen om 5 uur vertrokken, bleef zijn vaak nog doorgaan. Soms tot 7 of 8 uur in de avond. Pure loyaliteit. Maar ook het af willen hebben en goed willen doen. Mooi. Maar het werk is nooit af. Er is altijd meer te doen, dus je blijft dan iedere dag tot laat. 

 

Ik wil NU weg – minder hard werken

 

Toen ze gekalmeerd was, spraken we haar opties door. Zij wilde weg, een andere baan. Ze trok het niet meer. Ik wist dat ze door haar harde werken en de goede resultaten die ze behaalde een zeer gewaardeerde en gerespecteerde collega was. 

Zonde dus dat zij zich niet gewaardeerd voelde. Dat zat overigens echt niet alleen in de salariëring, maar ging veel verder dan dat. Bovendien, had ze, doordat ze zo gewaardeerd werd, ook veel meer onderhandelingsruimte.

Als zij vertrok zou het bedrijf namelijk echt een probleem hebben. Dat lastig op te vangen was en zeker meer geld zou kosten dan deze ster medewerker behouden.  

 

Hoe ziet jouw ideale baan eruit?

 

Zet je ideale baan eens op papier. Los van jouw huidige werkgever. Schrijf het volgende op:

  • Soort werkzaamheden die je wilt doen
  • Aantal uren dat je wilt werken 
  • Ondersteuning die je nodig hebt / wilt
  • Team met wie je samenwerkt
  • Omgeving waarin jij graag werkt / het beste tot je recht komt
  • Hoeveel dagen jij (op kantoor) wilt werken
  • Hoeveel jij wilt reizen: woon-werk verkeer en zakenreizen
  • Beloning: salariëring en anders, zoals persoonlijke ontwikkeling

Wees eerlijk in wat je opschrijft en over hoe jij je voelt. Mensen die veel werken doen dit ook vaak vanuit een drive, omdat ze iets willen bereiken en ambitieus zijn. Niks mis met ambitie. Ook niks mis met meer tijd thuis willen doorbrengen thuis bij je gezin. Maar wees eerlijk: wil je carrière maken en kies je er daarom voor om (soms) wat minder vaak thuis te zijn? Of zijn je prioriteiten veranderd? Kies je ervoor om liever minder hard te gaan in je carrière en veel tijd door te brengen thuis. 

 

Ga voor wat JIJ wilt

 

Het is jouw ideale baan en jouw plaatje. Kies voor wat JIJ wilt. Niet gaan voor wat je denkt te moeten willen, op basis van wat je leest/hoort, of wat een norm is in de maatschappij. Of misschien wat van je verwacht wordt, of wat je partner van je wil. Het gaat om jouw leven en jouw baan.   

Ik wees mijn klant erop dat voordat ze moeder werd, ze ditzelfde dilemma had. Ze maakte eigenlijk altijd al lange dagen en worstelde daarvoor ook al met haar work-life balans. Ze had ook grote ambities. Ik gaf aan dat het prima is, zolang ze bleef doen wat goed voelde voor haar. Maar dat was wel wat ze eerst had uit te zoeken. Wat wilde ze het allerliefst, niet denkend in wat nu niet kon op werk of thuis. Als je echt weet wat je wilt, kun je vandaar uit verder kijken hoe je daar dan komt. 

 

Ga in gesprek – wat kan wel?

 

Dit gevoel van onbehagen had ze wel besproken op haar werk. Ze had alleen niet aangegeven hoe serieus het was. Dat ze nu aan het einde van haar Latijn was en ze zo niet verder wilde. Ook had ze niet aangegeven wat ze WEL wilde. 

Dat laatste vergeten veel werknemers: ze geven aan niet blij te zijn in hun werk en laten het aan de manager over om dat op te lossen. Als je al een manager hebt die met je mee denkt, -ja die zijn er voldoende- krijg je bijna nooit wat je echt wilt. Want jouw manager kan geen gedachten lezen en weet dus niet hoe jouw ideale baan eruit ziet. 

Mijn advies aan mijn klant en aan jou: neem jouw ideale baan mee in het gesprek met jouw manager. Kijk wat er wel mogelijk is. Realiseer je dat dit een IDEAAL beeld is. Wees flexibel. Sommige punten van jouw ideaal plaatje zijn heel belangrijk en andere kan je uitwisselen. Kijk waar je samen uit kunt komen. Bepaal in ieder geval voor jezelf welke punten niet onderhandelbaar zijn, zodat je die punten niet verliest in de onderhandeling.

 

Voordat je verder gaat: wat drijft JOU?

 

En dan: mocht je er niet uit komen in jouw huidige werkomgeving, dan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw ideale baan elders. Maar: vergeet niet dat niemand jou dwingt om lange dagen te werken. Er zijn voldoende mensen op kantoor die om 5 uur naar huis gaan. Dus waarom kan jij dat niet? Het harde werken, loyaal zijn en vinden dat je veel uren moet maken zit IN jou. 

Verandering van werkgever zal daar in principe niets aan af doen. Ja uiteraard kun je ergens gaan werken waar de cultuur meer 9-5 is. Maar word jij daar gelukkig als ambitieus mens? Kan jij daar je ei kwijt? Of is het tijd om eens op onderzoek te gaan bij jezelf? Wat drijft jou? Wat maakt dat jij vindt dat je zo hard en veel moet werken? Pas als je dat weet en in jezelf accepteert of verandert, zal je dit ‘probleem’ echt kunnen oplossen. 

Herken je dit? En weet je niet goed hoe verder? Ik denk heel graag met je mee. Ik ben ervaringsdeskundige en het is mij ook gelukt. Heerlijk ergens werken waar je nog steeds waardevol bent, maar wel werkt op jouw voorwaarden. Stuur gerust een email naar yvonne@thehappyatworkagency.nl voor 3 tips waarmee jij eenvoudigweg minder hard werkt.

Deze blog is geschreven door Yvonne

 

Ik help je graag bij het uitvinden welke baan jou nou echt happy maakt zodat je klaar bent voor de volgende stap of sprong. Samen ontdekken en werken aan jouw sterke punten en talenten, zodat je die kunt inzetten in werk dat je raakt. We volgen de wegwijzers volgens het 9 stappen plan van Happy at Work, maar jij bepaalt de route! Ga je mee op reis? Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!

Mail me op yvonne@amaze-yourself.com of bel me op 06- 25 43 08 84

ONZE TRAJECTEN

Je kunt ervoor kiezen ons 9 stappenplan zelfstandig te doorlopen in het Online Loopbaantraject of met iintensieve persoonlijke coaching door een van de loopbaancoaches. Wil je samen met een van de loopbaancoaches jouw Personal Brand Statement en/of CV en LinkedIn profiel schrijven? Kies dan voor de Personal Branding sessie.
Hoe kunnen we jou helpen?

Meer blogs

Gratis loopbaan ontwikkeladvies

Wil je ontdekken wat nodig is om de komende jaren met plezier naar je werk te blijven gaan? Wil je weten welk werk goed bij jou past en welke stappen je kunt zetten om dit te bereiken? Of wil je meer balans tussen werk en privé? Voor al deze vragen kan je gebruik maken van het gratis ontwikkeladvies.

Moeder zijn en/of carrière vrouw?

Ik ben blij dat ik morgen weer kan gaan werken. Even iets anders dan luiers en het huishouden!’ Vriendinnen, collega’s, zussen, ik hoor het vaker om me heen… En ik heb het zelf ook wel eens gezegd!
Moet je je schamen als je dit gevoel herkent? Of kan je moederschap en carrière combineren?

Leef je leven; Neem de touwtjes in handen!

Heb jij wel eens bedacht hoe je wilt terugkijken op je leven wanneer je 80 jaar bent? Terugkijkend op een situatie, je leven in dit geval, kom je vaak tot hele andere inzichten.

Hoe jouw vakantie je iets vertelt over meer werkgeluk creëren

Wanneer je meer werkgeluk wil creëren en je hebt geen idee hoe je dat kan doen, lees dan dit korte blog met tips hoe jouw laatst genoten vakantie hier belangrijke handvatten in geeft.

Blij aan het werk na je vakantie

Ik lag met mijn ogen dicht te genieten in de zon. Er was geen wolkje aan de lucht, een zacht briesje maakte het aangenaam en de stilte werd alleen verbroken door af en toe een zeemeeuw. Heerlijk genieten van de zomer aan zee.