Ontdek je talenten, begin bij je zwakke punten!

Ontdek je talenten, begin bij je zwakke punten!

Wat zijn mijn talenten? Die vraag heb je jezelf vast eens gesteld.
Jouw unieke en meest persoonlijke talenten ontdekken is niet eenvoudig. Meestal zoeken we vooral naar de dingen waar we goed in zijn.
Toch is het heel belangrijk om juist ook te kijken naar wat jouw zogenaamde zwakke punten zijn.
In dit blog leg ik uit waarom!

Wat zijn jouw zwakke punten?

Google een beetje rond en je zult vele tips vinden over hoe je op deze vraag moet antwoorden. Want: we willen onszelf immers zo goed mogelijk presenteren, en je zwakke punten geef je liever niet te veel bloot, toch?

Doorgaans wordt geadviseerd om op 3 manieren te antwoorden als je deze vraag gesteld wordt:

  • Je benoemt een zwak punt dat je al hebt opgepoetst, dus wat nu niet meer echt aan de orde is. Bijvoorbeeld: ik kan best chaotisch zijn, maar door een training time management heb ik geleerd gestructureerd te werken en taken in blokken op te delen.
  • Je benoemt een zwak punt dat een verkapt positief punt is voor de werkgever. Het klassieke: ik ben nogal perfectionistisch en werk nog wel eens te hard. Je kent hem vast of hebt hem wellicht zelf al eens genoemd.
  • Je benoemt een zwak punt dat niet relevant is voor de functie die je ambieert: bijvoorbeeld “Ik kan totaal niet koken” als je solliciteert voor een baan als marketeer.

Zo hopen we het gesprek weer snel te sturen naar onze talenten en sterke kanten.

Ik wil je uitnodigen om op een nieuwe manier naar je zogenaamde zwakke punten te kijken. Jouw zogenaamde zwakke punten verbergen namelijk je grootste talent!

In de dingen die je liever verborgen houdt, de kleine kreukeltjes in je karakter waar je eerder last dan profijt van denkt te hebben: daar ligt jouw grootste unieke eigen-aardigheid verstopt! Dat herbergt de essentie van waarin jij uniek bent. Waarin je kunt uitblinken. Het is wat onlosmakelijk bij jou hoort.

En, dit vind ik echt mega belangrijk om je duidelijk te maken, het is hetgeen waarmee jij het grootste verschil kunt maken en de mooiste toegevoegde waarde te leveren hebt voor een werkgever of je klanten.

Die onhebbelijkheden waarvan je vaak gehoord hebt: was je maar minder zus of zo. Dat is je ware kern.

Bij mij ziet dat er zo uit:

Doe toch eens rustig! Maak toch eerst 1 ding af.

Dat is wat ik mijn hele leven gehoord heb. Mijn ouders en oud-werkgevers wensten mij meer focus toe. Dat ik iets echt af maak voordat ik alweer 1000 nieuwe ideeën heb.

Lange tijd heb ik dan ook gedacht dat dit iets was waar ik vanaf moest. Waar ik aan moest werken. Het was hetgeen waar mijn werkgevers bij ieder beoordelingsgesprek hun verbeterpuntenpraatje over hielden. En zo probeerde ik heel mijn jeugd, school- en loondiensttijd om van mijn 1000-ideeën tegelijk-overenthousiaste-hoofd af te komen. Mijn impulsiviteit uit te zetten.

Niet te doen natuurlijk. En het is ook totaal niet de bedoeling! Maar daar kwam ik later pas achter.

Pas toen ik als loopbaancoach ging begrijpen wat de essentie is van talent, van doen waar je goed in bent en van je ware kracht ontdekken begreep ik: Ik heb me mijn hele leven met totaal de verkeerde dingen bezig gehouden!

Het boek The Freak Factor van David Rendall was een feest om te lezen. Eindelijk nog iemand die begreep dat ons grootste goud ligt in datgene dat we met zoveel energie en moeite proberen te verstoppen voor de wereld. Of te fixen. Terwijl we helemaal niet kapot waren.

Er is niets mis aan jou of aan mij. Je hoeft niets op te poetsen of te verbeteren aan jezelf.

Als je nu ervaart dat je niet voldoet voor het werk dat je doet, is dat niets meer of minder dan een teken dat je op zoek mag naar een plek die beter past.

Door je af te vragen wat jij probeert te verbergen of te verbeteren kom je bij je grootste kracht.

Nu aan jou de taak om de kracht die erachter schuil gaat op de juiste manier te gaan zien en delen!

Mijn 1000-ideeën hoofd en mijn impulsiviteit verborgen de twee aller-allerbelangrijkste kwaliteiten die ik nu gebruik in mijn werk. Ik zie sneller dan het licht mogelijkheden voor mijn klanten. Ik verzin hele concrete acties waar mijn klanten nog dezelfde dag mee kunnen beginnen. En mijn mega enthousiasme voor wat er allemaal mogelijk is in mijn ogen voor mijn klanten werkt aanstekelijk op hen! En de impulsiviteit die anderen zagen? Daarvan weet ik inmiddels dat het zeer energieke actiegerichtheid is.

Dus de uitnodiging aan jou is:

Omarm je zogenaamde zwakke punten

Kom uit voor wat er zo eigen is aan jou. Voor jouw eigen-aardigheden! Stop met hard werken om het te veranderen naar iets wat je niet bent en erken de waarde die erin ligt. Maak die waarde concreet en tastbaar voor jezelf en anderen. En deel die met de wereld. Stel hem centraal in je persoonlijke profiel en in het werk dat je doet of zoekt.

Een voorbeeld: Erik is een jonge professional met veel ambitie. De mensen zeggen over hem: Erik heeft mooie praatjes, hij weet het allemaal mooi te verkopen maar hij krijgt niets voor elkaar? Hoe halen we hier Eriks grootste kracht uit?

Erik past misschien niet op een functie waarin hij verantwoordelijk is voor de uitvoering van een project. Zijn gebrek aan doorpakken of volhardendheid zou je zijn zwakke kant kunnen noemen. Zijn mooie praatjes daarentegen verhullen zijn grootste kracht! Erik zou perfect op zijn plek zijn als hij dat project moet verkopen, of budget voor moet regelen. Als hij dan zo wijs is om in te zien dat dit stuk precies is waar hij maximaal iets in kan bijdragen maar dat hij vooral de uitvoering aan een ander moet overlaten, kan hij optimaal zijn natuurlijke talenten benutten!

Wat is jouw zogenaamde zwakke punt? Welk groot talent en unieke eigen-aardigheid verhult deze?

Je bent altijd al perfect geweest, precies zoals je bent. En je kunt nu kiezen om dit deel van jou centraal te stellen in het werk dat je doet of zoekt. Wil jij jouw unieke toegevoegde waarde concreet maken, en werk doen waar je bij van wordt?

Onze coaches helpen je graag om met behulp van onze methodiek “In 9 stappen naar werk dat bij je past” jouw talenten, ambitie en wensen te vertalen naar jouw volgende loopbaanstap en je werk te veranderen zodat je weer op je plek bent en tot je recht komt!

Kijk hier hoe je met een van de Happy at Work coaches aan de slag kunt!

DIT BLOG IS GESCHREVEN DOOR MARLOES

Marloes is de oprichter en eigenaar van The Happy at Work Agency en ontwikkelde sinds 2009 de methodiek "In 9 stappen naar werk dat bij je past" waar de Happy at Work loopbaancoaches mee werken. Dankzij deze methodiek vonden al honderden mensen het plezier in hun werk weer terug, door hun functie bij hun huidige werkgever aan te passen, een nieuwe baan te zoeken of voor zichzelf te beginnen. Marloes doet geen loopbaantrajecten meer maar werkt als businesscoach. Wil je jouw loondienstwerk loslaten en voor jezelf beginnen en dit grondig en gestructureerd aanpakken? Of ben je ondernemer en wil je je bedrijf verder laten groeien?  Kijk op www.marloeshalmans.com hoe Marloes je kan helpen jouw talenten te vertalen naar een droombedrijf en hoe je jouw bedrijf opbouwt en laat groeien.

ONZE TRAJECTEN

Je kunt ervoor kiezen ons 9 stappenplan zelfstandig te doorlopen in het Online Loopbaantraject of met iintensieve persoonlijke coaching door een van de loopbaancoaches. Wil je samen met een van de loopbaancoaches jouw Personal Brand Statement en/of CV en LinkedIn profiel schrijven? Kies dan voor de Personal Branding sessie.
Hoe kunnen we jou helpen?

Meer blogs

Ik zie tegen maandag op

Veel mensen hebben geen zin in maandag. Daar zijn zelfs 5 goede redenen voor. Maar hoe weet je nu of je gewoon geen zin hebt, of dat het tijd is voor een nieuwe baan?

Help ik werk te veel uur

Ik maak lange dagen op mijn werk, ik zie mijn kinderen bijna nooit! Ik wil beloond worden voor mijn werk, meer salaris en gewoon minder werken. Herken jij dit? Lees hoe jij zorgt voor een baan die beter bij je past.

Op zoek naar een baan? Schrijf je eigen vacature!

Je hebt besloten een andere baan te zoeken en kijkt op internet welke interessante functies op dit moment beschikbaar zijn.
Hiermee beginnen veel mensen als ze besluiten van baan te veranderen. Op zich niks mis mee, maar je slaat een paar belangrijke stappen over.
Ontvang in dit blog een waardevolle zoekstrategie en werkvorm voor het vinden van jouw nieuwe baan!

Wat je moet weten over loopbaancoaching bij burnout

Je zit niet lekker in je vel, hebt veel stress of je zit niet meer op je plek bij je huidige werkgever. Misschien ben je in een burnout geraakt doordat je te lang te hard gewerkt hebt zonder voldoende tijd te nemen (of te krijgen!) om echt op te laden. In elk geval wil jij nu echt eens kijken naar een baan waar je blij van wordt en energie van krijgt. Wanneer is een loopbaantraject dan een goed idee?

Een andere baan, maar als wat? Ik vind zoveel leuk!

Een andere baan, maar als wat? Wanneer jij nog niet duidelijk hebt waar jouw passie ligt, waar jij écht goed in bent en waar je super veel energie van krijgt, is dat het eerste wat ik je zou aanraden; ontdek je talenten en kom erachter waar je in uitblinkt.