Tips om zelfverzekerd jouw sollicitatiegesprek in te gaan!

Tips om zelfverzekerd jouw sollicitatiegesprek in te gaan!

Met deze tips is ieder sollicitatiegesprek gegarandeerd een hit!

-of jouw gesprek met een nieuwe klant of eigenlijk ieder ander initieel gesprek-!

 

We kennen het allemaal: vlinders in je buik, blijdschap en tegelijkertijd enorme zenuwen, want je bent uitgenodigd voor hét sollicitatiegesprek. Het ene moment kan je wel in zingen uitbarsten omdat je zo blij bent en het volgende moment bedenk je wat je allemaal verkeerd kunt doen. En je wilt die baan zó graag! Met deze tips maak je een goede indruk en neem jij goed deel aan het gesprek, zodat jij je daar in ieder geval niet druk over hoeft te maken!

 

Voorbereiding is essentieel

 

Okay laten we bij het begin beginnen. Wie ontmoet je nu eigenlijk? Met wie is de meeting? Naar welk bedrijf ga je toe en op welke functie solliciteer je precies? Belangrijk is om van te voren uitgebreid onderzoek te doen. Achterhaal wie jouw gesprekspartners zijn. Als je dat niet weet, bel op en vraag het, zodat jij je goed kunt voorbereiden.

 

Als je weet wie jouw gesprekspartner is, zoek hem dan op, op LinkedIn en op de website van de organisatie. Google hem om te kijken wat je nog meer kunt vinden. Het is goed om op LinkedIn alvast een connectie te maken, dus nodig hem uit. Doe dit niet op je telefoon maar op een laptop of desktop, zodat je jouw uitnodiging kunt voorzien van een persoonlijke boodschap. Als je meer informatie hebt, voel jij je daar in ieder geval zekerder over. Indien gepast, refereer dan rustig aan iets wat je hebt gelezen over die persoon, tijdens het sollicitatiegesprek.

 

Ken het bedrijf

 

Een ander heel belangrijk punt is alles over het bedrijf lezen waar je solliciteert. Hoe staan ze er economisch voor? Waarmee waren ze onlangs in het nieuws? Zijn er nieuwe initiatieven die je aanspreken? Het is belangrijk dat je voldoende weet om niet voor verassingen geplaatst te worden. Je komt over het algemeen heel goed over, wanneer je naar iets interessants in het bedrijf -hoewel niet direct relevant voor jouw functie- kunt refereren of er een vraag over kunt stellen.

 

En dan natuurlijk de functie zelf, weet wat er precies gevraagd wordt. Je kunt deze ook (uitgeprint) meenemen, zodat je ernaar kunt refereren als je wilt. Als je vragen hebt over de functie, noteer die voor jezelf en stél ze! Over het algemeen verwachten interviewers dat je vragen hebt, dus wees voorbereid en je hoeft je daar ook niet druk over te maken. Onthoud dat de kwaliteit van vragen ook belangrijk is, en iets zegt over jou.

 

Schakel je netwerk in

 

Tot slot, waarschijnlijk zal je veel online research doen, wat logisch is. Maar vergeet niet ook gebruik te maken van jouw netwerk. Ken je iemand die daar werkt? Bel hem en vraag wat er aan de hand is in het bedrijf. Ken je iemand in een vergelijkbare functie maar in een ander bedrijf? Bel hem en vraag wat de trends zijn in dat beroep. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met branche-organisaties en dergelijke zodat je zeer goed voorbereid bent, en weet wat er speelt.

 

Fake it until you make it

 

Met bovenstaande tips kom je een heel eind om van jouw sollicitatie gesprek een succes te maken. Toch zijn er nog heel veel meer dingen die je kunt doen om nog zelfverzekerder en nog beter over te komen in jouw gesprek. Makkelijk toepasbare tips die jou daar gaan krijgen! Wil je meer weten? Schrijf je dan in voor ons supermooie festival op 21 mei.

Ik geef daar een hele leuke workshop ‘Fake it until you make it’. In de workshop wordt interactief luisteren afgewisseld met interactief doen. Ik laat jullie dingen testen die na jarenlang wetenschappelijk onderzoek zijn bewezen, zodat je dit zelf in een veilig vertrouwde omgeving kunt uitproberen.

Je komt uit de workshop met meer zelfvertrouwen voor jouw volgende ‘moeilijke’ gesprek, of dat nou een sollicitatie is, een verkoopgesprek of een persoonlijk gesprek: jij kan het!

 

Lees hier meer over het festival en wat voor moois je nog meer kunt verwachten. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten.

 

Happy groet,

 

Yvonne

DIT BLOG IS GESCHREVEN DOOR YVONNE

Ik help je graag bij het uitvinden welke baan jou nou echt happy maakt zodat je klaar bent voor de volgende stap of sprong. Samen ontdekken en werken aan jouw sterke punten en talenten, zodat je die kunt inzetten in werk dat je raakt. We volgen de wegwijzers volgens het 9 stappen plan van Happy at Work, maar jij bepaalt de route! Ga je mee op reis? Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!

Ik woon in London en ben regelmatig in Nederland; ons contact zal dan ook zeker face-to-face zijn, al dan niet met behulp van bijvoorbeeld Skype. Ik heb super veel zin om je te ontmoeten, dus bel me op 0044 (0)7951036781 (WhatsApp bellen is gratis) of mail me op yvonne@thehappyatworkagency.nl en dan bel ik jou.

ONZE TRAJECTEN

Onze trajecten brengen je in 9 stappen naar werk dat bij je past. Je kunt ervoor kiezen ons 9 stappenplan zelfstandig te doorlopen, met online begeleiding of intensieve persoonlijke coaching.
Welke vorm past bij jou?

Laat van je horen!

Laat een reactie achter

Meer blogs

Zo maak je van je passie je werk!

Ik spreek tijdens een coachsessie iemand die op het punt is gekomen om met al haar talent en prachtige ideeën een carrièreswitch te maken. Ze spreekt vol passie over wat ze de wereld te bieden heeft. En dan ineens de rem erop, beperkende gedachten, spanning, onzekerheid en angst. Hoe nu verder? Lees dit blog!

Lees meer

Stress-les(s): 2 oefeningen om je stress te reduceren

Stress heeft een belangrijke functie. Eis je gedurende een bepaalde periode heel veel van jezelf en bouw je die spanning niet af, dan blijf stress te lang in je lijf aanwezig. Wat kun je doen als je een gevoel van stress ervaart? Hoe reduceer je dit? Twee praktische oefeningen (ook voor op je werk), doe er je voordeel mee!

Lees meer

* Low battery …. please charge *

Hoe zorg jij voor een optimaal energielevel op jouw werk? Maak jij voldoende gebruik van jouw talenten en passie? Deze eenvoudige oefening helpt jou om de batterij regelmatig op te laden.

Lees meer

Je collega’s op vakantie? Dan is dit blog voor jou!

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan…ik heb het zo druk!
Zo houd jij het fijne vakantiegevoel nog lang vast! (En je kunt het je collega’s ook leren)

Lees meer

Nee, geef nou toch eens gas!

Herken je dat? Dat je in een situatie zit waarin alles mis lijkt te gaan en in het honderd loopt en je daar geen controle over hebt? In dit blog deel ik een belangrijk inzicht dat je kan helpen!

Lees meer