Meer tips voor een zelfverzekerd gesprek!

Meer tips voor een zelfverzekerd gesprek!

Met deze tips is ieder sollicitatiegesprek gegarandeerd een hit!

-Dan wel jouw gesprek met een nieuwe klant of eigenlijk ieder ander initieel gesprek-!

 

Yes! Je bent eindelijk uitgenodigd voor hét sollicitatiegesprek. Van alles raast er door je heen: blijdschap, enthousiasme razend snel gevolgd door paniek en zelfs angst. Want je wilt die baan zo graag maar hoe kom je dat gesprek door? In mijn vorige blog deelde ik al een aantal tips en hier lees je nog meer tips, zodat jij zeker een goede indruk maakt!

 

Een goede indruk bij binnenkomst

 

Met een aantal simpele tips kun je een hele goede indruk maken direct bij binnenkomst. Dus laten we daar mee beginnen. Heb jij ooit iemand een hand gegeven en gedacht: he jakkes wat een slap handje? Ja hè? En wat dacht je toen? Wow die is zeker van zichzelf? Nee, vast niet! Dus een eerste is: geef een goede ferme hand. Hoe weet je of jij een ferme hand geeft? Oefenen! Vraag iemand in jouw omgeving om feedback als jij hem een hand geeft. Krachtig, niet te slap en niet té stevig ala bankschroef.

 

Terwijl je iemand een hand geeft, kijk die persoon ín de ogen! Stel je rustig voor met je voor- en achternaam en kijk die persoon aan. Blijf rustig en sta rechtop.

 

Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen

 

Tijdens het gesprek is oogcontact ook heel belangrijk. Van de zenuwen zijn veel mensen geneigd om overal heen te gaan kijken, maar hun gesprekspartners te vermijden. En dat is niet handig! Kijk je gesprekspartner aan. Zijn er twee interviewers kijk dan naar beiden, en hou jouw aandacht bij degene die spreekt maar kijk ook af en toe even naar de ander. Als jij spreekt, kijk je beiden aan. Zorg ervoor dat beiden evenveel aandacht krijgen!

 

Als rustig blijven het laatste is wat je kunt omdat je heel erg zenuwachtig bent, benoem dat dan. Ik heb heel veel mensen geïnterviewd en uiteraard zie je altijd dat mensen zenuwachtig zijn. Als iemand heel erg zenuwachtig was, en dat benoemde, was het prima. Bijna alsof de roze olifant in de kamer was benoemd. Zie het niet als excuus en blijf alert en je best doen, maar maak je er dan verder niet druk over.

 

Wat zegt u? Luisteren!

 

Het is heel belangrijk om aandachtig te luisteren in het gesprek. Maak aantekeningen als je wilt, of als je een vraag hebt. Laat de ander weten dat je luistert door te knikken, of door instemmende geluiden te maken indien van belang. Bevestig ook dat je hebt gehoord wat de ander zegt, of vat het samen, als dat op dat moment geschikt is. Als het niet duidelijk is, vraag dan liever om verduidelijking dan dat je iets aanneemt en daarop antwoord. Hoe meer de interviewer zich gehoord voelt, hoe prettiger hij dat zal vinden. En dus hoe positiever er over jou gedacht wordt.

 

Stel vragen!

 

Dit is echt heel belangrijk en wordt vaak onderschat door sollicitanten. Als ik een sollicitant had, die echt geen enkele vraag had, was ik vaak teleurgesteld. Iedereen wil toch meer weten?! Als het niet over de functie zelf is, vraag dan dingen over de bedrijfscultuur of over het team. Er is altijd wel iets wat je wilt weten. Vraag in ieder geval altijd naar de vervolgstappen, en de termijn waarop je iets terug hoort. Let wel goed op dat de vragen die je stelt, een goede inhoud hebben. Daarom is het prettig als je er alvast een aantal hebt voorbereid en opgeschreven, die je meeneemt naar jouw interview. Is je vraag al beantwoord in het gesprek, dan kun je dat aangeven, waarmee je laat zien dat jij daar al wel over had nagedacht.

 

Jij maakt het verschil in de afsluiting

 

Ook een mooi moment waarop jij het verschil kunt maken. Sta rustig op en geef de achterblijvende gesprekspartner een hand, terwijl je hem in de ogen kijkt. Bedank hem voor het gesprek en zeg iets in de trant van: ‘Bedankt voor het prettige gesprek. Ik kijk ernaar uit om van u te horen’. Als je met de andere gesprekspartner meeloopt naar de uitgang, kun je iets neutraals zeggen over het gebouw of het weer, of je kunt refereren aan hoe leuk je de functie vind en hoe graag je daar zou willen werken. Laat een goede indruk achter!

 

Het allerbelangrijkste: mooi mens

 

Wees jezelf! Je bent een mooi mens en dat mag jouw gesprekspartner zien. Met bovenstaande tips kom je een heel eind om van jouw sollicitatie gesprek een succes te maken. Toch zijn er nog heel veel meer dingen die je kunt doen om nog zelfverzekerder en nog beter over te komen in jouw gesprek. Makkelijk toepasbare tips die jou daar gaan krijgen! Wil je meer weten? Schrijf je dan in voor ons supermooie festival op 21 mei.

Ik geef daar een hele leuke workshop ‘Fake it until you make it’. In de workshop wordt interactief luisteren afgewisseld met interactief doen. Ik laat jullie dingen testen die na jarenlang wetenschappelijk onderzoek zijn bewezen, zodat je dit zelf in een veilig vertrouwde omgeving kunt uitproberen.

Je komt uit de workshop met meer zelfvertrouwen voor jouw volgende ‘moeilijke’ gesprek, of dat nou een sollicitatie is, een verkoopgesprek of een persoonlijk gesprek: jij kan het!

Lees hier meer over het festival en wat voor moois je nog meer kunt verwachten. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten.

Happy groet,

 

Yvonne

DIT BLOG IS GESCHREVEN DOOR YVONNE

Ik help je graag bij het uitvinden welke baan jou nou echt happy maakt zodat je klaar bent voor de volgende stap of sprong. Samen ontdekken en werken aan jouw sterke punten en talenten, zodat je die kunt inzetten in werk dat je raakt. We volgen de wegwijzers volgens het 9 stappen plan van Happy at Work, maar jij bepaalt de route! Ga je mee op reis? Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!

Ik woon in London en ben regelmatig in Nederland; ons contact zal dan ook zeker face-to-face zijn, al dan niet met behulp van bijvoorbeeld Skype. Ik heb super veel zin om je te ontmoeten, dus bel me op 0044 (0)7951036781 (WhatsApp bellen is gratis) of mail me op yvonne@thehappyatworkagency.nl en dan bel ik jou.

ONZE TRAJECTEN

Onze trajecten brengen je in 9 stappen naar werk dat bij je past. Je kunt ervoor kiezen ons 9 stappenplan zelfstandig te doorlopen, met online begeleiding of intensieve persoonlijke coaching.
Welke vorm past bij jou?

Laat van je horen!

Laat een reactie achter

Meer blogs

Zo maak je van je passie je werk!

Ik spreek tijdens een coachsessie iemand die op het punt is gekomen om met al haar talent en prachtige ideeën een carrièreswitch te maken. Ze spreekt vol passie over wat ze de wereld te bieden heeft. En dan ineens de rem erop, beperkende gedachten, spanning, onzekerheid en angst. Hoe nu verder? Lees dit blog!

Lees meer

Stress-les(s): 2 oefeningen om je stress te reduceren

Stress heeft een belangrijke functie. Eis je gedurende een bepaalde periode heel veel van jezelf en bouw je die spanning niet af, dan blijf stress te lang in je lijf aanwezig. Wat kun je doen als je een gevoel van stress ervaart? Hoe reduceer je dit? Twee praktische oefeningen (ook voor op je werk), doe er je voordeel mee!

Lees meer

* Low battery …. please charge *

Hoe zorg jij voor een optimaal energielevel op jouw werk? Maak jij voldoende gebruik van jouw talenten en passie? Deze eenvoudige oefening helpt jou om de batterij regelmatig op te laden.

Lees meer

Je collega’s op vakantie? Dan is dit blog voor jou!

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan…ik heb het zo druk!
Zo houd jij het fijne vakantiegevoel nog lang vast! (En je kunt het je collega’s ook leren)

Lees meer

Nee, geef nou toch eens gas!

Herken je dat? Dat je in een situatie zit waarin alles mis lijkt te gaan en in het honderd loopt en je daar geen controle over hebt? In dit blog deel ik een belangrijk inzicht dat je kan helpen!

Lees meer